sobota, 30 sierpnia 2014

Zlot fanów PLL i spotkanie ze mną!

Od dziecka jestem książkowym molem. Odkąd pamiętam czytałam każdą książkę, która wpadła mi w ręce,  a wolny czas po szkole spędzałam w bibliotece. Dlatego, gdy Wydawnictwo Otwarte zaprosiło mnie do współpracy nie wahałam się ani przez chwilę. Szczególnie,  że współpraca dotyczyła serii Pretty Little Liars. Chociaż z książkami dopiero zaczęłam się zapoznawać to jestem wielką fanką serialu. Bo, chyba jak każdy,  lubię czasem seriale lekkie, które tak wciągają,  że z niecierpliwością czeka się na kolejne odcinki. Najnowszy sezon serialu właśnie dobiegł ku końcowi, więc teraz mam idealne zajęcie na chłodne wieczory - trzynaście tomów Kłamczuch. Moja recenzja książek zapewne niedługo pojawi się na blogu.
Wydawnictwo Otwarte zaprosiło mnie do dołączenia do A-Team'u zaraz po Miss Kremówce i udziału jako gość w drugim ogólnopolskim zlocie fanów Pretty Little Liars, który będzie miał miejsce jutro (niedziela) w Empiku na Marszałkowskiej w Warszawie, start o godzinie 16. Zapewne opowiem nieco o blogowaniu, przewidziane są konkursy i premiera okładki czternastego tomu. Na spotkanie zapraszam dlatego zarówno fanów książek czy serialu, jak i tych, którzy chcieliby się spotkać ze mną :)
Tutaj znajdziecie link do wydarzenia na Facebook'u

czwartek, 21 sierpnia 2014

Tarta ze śliwkami i mascarpone.

Sierpień to miesiąc śliwek. Ciasta ze śliwkami należą do moich ulubionych - śliwki na ciepło są według mnie po prostu obłędne. Najulubieńsze to chyba zwykły placek ze śliwkami, który robiła moja mama. Dzisiaj natomiast mam dla Was pyszną tartę ze śliwkami i kremowym mascarpone.
TARTA ZE ŚLIWKAMI
przepis na formę 24 cm
100 g mąki pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej
2 łyżki mąki migdałowej
1 jajko
110 g masła
3 łyżki ksylitolu (lub cukru)
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Siekamy wszystko razem w misce, lub (ja tak wolę) ucieramy łyżką. Następnie szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do zamrażalnika lub na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy lub po prostu wylepiamy formę do tarty. Jeśli takiej nie posiadamy, to można użyć zwykłej tortownicy. Kładziemy arkusz papieru do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 15 minut. Zdejmujemy fasolę i papier. Odstawiamy do przestygnięcia.

3 jaka

500 g mascarpone
1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
600 g śliwek

Śliwki myjemy, wypestkowujemy i kroimy na ćwiartki. Mascarpone krótko miksujemy w misce z jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy śliwki, mieszamy wszystko łyżką i przekładamy masę na podopieczny spód. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (najlepiej grzałka dolna) i pieczemy około 30 minut - aż masa się zetnie i ładnie zarumieni. 

wtorek, 19 sierpnia 2014

Bezglutenowe placki (pancakes) z mąki jaglanej.

Jakiś czas temu kupiłam mąkę jaglaną, bo stwierdziłam, że dzięki temu zaoszczędzę czas poświęcony na tę całą zabawę z przygotowywaniem kaszy jaglanej - i miałam rację, był to naprawdę świetny zakup! Mąka oczywiście przeleżała swoje w szafce, ale w końcu udało mi się ją wykorzystać w swojej kuchni. Jeżeli chodzi o testowanie nowych mąk to zazwyczaj pada właśnie na pankejki, bo dają świetny pogląd na to, z jaką mąką mamy do czynienia. 
PANCAKES Z MĄKI JAGLANEJ
przepis na 1 porcję
55 g mąki jaglanej
2 łyżeczki mąki migdałowej
60 g mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
odrobina ekstraktu waniliowego


W misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, olejem kokosowym i ekstraktem waniliowym. Dodajemy ksylitol, mąkę jaglaną i migdałową oraz proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Placki smażymy na mocno rozgrzanej, dobrej jakościowo patelni. Obracamy je, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, a brzegi się zetną. U mnie placki zostały podane ze śliwkami i odrobiną syropu z agawy.

środa, 6 sierpnia 2014

Makaron z pesto.

Mam swoje ulubione przepisy na dania szybkie, proste i moje ulubione. Ze względu na dwa pierwsze czynniki nie wrzucam na nie przepisu, jednak zdarza mi się wrzucić ich zdjęcia na mojego instagrama. Wtedy zazwyczaj zaskakujecie mnie prośbą o przepis i po prostu nie mam innego wyjścia, jak spełnić takie życzenie :)
MAKARON Z PESTO
przepis na 1 porcję
50 g makaronu pełnoziarnistego
1 pomidor
20 g sera feta

pesto:
duża garść listków bazylii
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
sól

Wszystkie składniki na pesto miksujemy w blenderze. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W misce mieszamy makaron z pesto, przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy pokrojonego pomidora i poruszony ser fetą.